Arti Kata "Dabbatul Ardh" menurut Kamus Agama Islam

Pranala (link): https://www.maknaa.com/agama-islam/dabbatul-ardh

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Dabbatul Ardh menurut Kamus Agama Islam.

No Kata Arti
1 Dabbatul Ardh Binatang yang merayap keluar dari perut bumi dan akan merosakkan muka bumi ini. Peristiwa tersebut adalah salah satu daripada sepuluh benda yang akan menjelang hari Kiamat, seperti yang tersebut dalam hadis Nabi s.a.w.

Lebih lanjut mengenai Dabbatul Ardh

Dabbatul Ardh terdiri dari 2 kata. Kata tersebut mempunyai 20 kata terkait yakni sebagai berikut:

Keluarga Muhammad 1.Golongan Bani Hasyim dan Bani Mutholib yang tidak diperbolehkan menerima zakat, 2.Anak cucu dan para istrinya, 3. Umat dan pengikutnya sampai hari kiamat, 4.Golongan yang taqwa diantara umatnya.  
Abu Hurairah Salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w. dan telah memeluk Islam pada tahun ke-7 Hijrah. Nama sebenarnya ialah Abdul Rahman bin Sakhar, beliau banyak menghabiskan masanya dengan mendampingi Rasulullah s.a.w. Seorang yang kuat ingatan dalam menghafaz hadis dan banyak meriwayatkan hadis daripada Rasulu...
Abu Lahab Salah seorang bapa saudara Nabi s.a.w . Dan namanya yang sebenar ialah Abdul Uzza. Beliau sangat memusuhi Rasulullah s.a.w. dan menentang dakwah Islam sehingga diturunkah surah Al-Lahab (lidah api). Surah ini mencela Abu Lahab bersama isterinya dan kedua-duanya akan dikenakan api neraka yang dahsyat...
Ahlul Bait Keluarga Nabi s.a.w. yang terdiri daripada Bani Abdul Mutalib dan Bani Hasyim. Golongan ini tidak boleh menerima harta zakat.
Aisyah Salah seorang isteri Nabi s.a.w. dan anak kepada Saidina Abu bakar. Berkahwin dengan Rasulullah s.a.w. pada usia dua belas tahun. Beliau seorang yang bijak, kuat beribadat, menjadi rujukan para sahabat dan banyak meriwayatkan hadis Rasulullah s.a.w. Beliau digelar Ummul Mukminin.
Al-Ghaffar Salah satu daripada nama Allah S.W.T. (al-asma' al-husna). Yang bererti Maha Pengampun. Sesiapa yang membacanya seratus kali selepas solat Jumaat akan zahir baginya tanda keampunan dosa.
Al-Ghaffur Salah satu nama Allah S.W.T. (al-asma' al-husna) yang bererti Maha Mengampuni. Sesiapa yang membacanya ke atas orang yang sedang sakit seperti demem, Insya Allah dia akan sembuh.
Al-Hadi Salah satu daripada nama Allah (Al-asma' al-husna) yang bermaksud Yang Memberi Petujuk kepada mana-mana hambaNya yang dikehendaki.
Al-Hafiz Salah satu daripada nama Allah S.W.T. (al-asma' al-husna) yang bermaksud Yang Melindungi makhlukNya daripada bahaya dan kemusnahan.
Al-Haiyu Satu daripada nama Allah (al-asma' al-husna) yang bermaksud yang hidup selama-lamanya dan tidak akan mati.
Al-Hakam Satu daripada nama Allah S.W.T. yang wajib kita percayai. Bererti Yang Maha Menentukan Hukuman perkara-perkara yang berlaku ke atas makhluknya dan tiada siapa yang dapat menghalang. Sesiapa yang berzikir Ya hakam pada tengah malam dalam keadaan suci dan khusyuk sebanyak 68 kali, Allah S.W.T. akan me...
Al-Hakim Satu daripada nama Allah S.W.T. (al-asma' al-husna) yang bermaksud yang Maha Bijaksana.Tiap-tiap sesuatu ciptaanNya mempunyai tujuan yang tidak sia-sia. Jika dibaca 300 kali Ya hakim tiap-tiap hari, akan dibuka pintu hikmat dan dijauhkan segala yang memudaratkan dengan izin Allah S.W.T.
Al-Halim Salah satu nama daripada al-asma al-husna yang bermaksud Yang Maha Penyantun dan Maha Penyabar kepada makhluk-makhlukNya yang meminta ampun.
Al-Jabbar Salah satu dari nama Allah S.W.T. (al-asma al-husna) yang bererti Allah Maha Berkuasa melakukan apa-apa saja yang dikehendaki ke atas makhlukNya. Sekiranya kita berzikir Ya Jabar sebanyak 206 kali pagi dan petang, tiada terdaya orang lain menzalimi ke atas kita dengan izin Allah S.W.T.
Al-Jalil Salah satu nama Allah S.W.T. (al-asma al-husna) yang bererti Allah Maha Berkuasa melakukanapa-apa yang dikehendaki kepada makhlukNya.
Al-Jamik' Salah satu nama Al-Asma Al-Husna, yang bererti Allah yang Maha Berkuasa mengumpulkan segala-galanya. Sesiapa yang berzukir dengan Ya Jamik sebanyak 300 kali setiap hari, ia akan mendapat apa-apa yang dimaksudkan dengan izin Allah S.W.T.
Al-Karim Salah satu nama Al-Asma Al-Husna. Yang bererti Allah Yang Maha Mulia atau Maha Pemurah memberi ezeki terhadap hamba-hambaNya. Sesiapa yang mengamalkan berzikir Ya Karim sebanyak 270 kali setiap kali hendak tidur, ia akan mendapat kemuliaan di dunia dan akhirat, Insya Allah.
Al-Khabir Satu daripada nama Allah S.W.T. (al-asma al-husna) yang bererti Yang Amat Mengetahui dengan seluas-luas akan hakikat sesuatu daripada perkara besar hingga kepada perkara-perkara kecil. Sesiapa yang berzikir Ya Khabir sebanyak 812 kali tiap-tiap hari selama seminggu, akan datang khabar yang dikehenda...
Al-Khaliq Satu daripada nama Allah (al-asma al-husna) yang bererti pencipta segala makhluk. Sesiapa yang berzikir Ya khaliq sebanyak 731 kali, Allah S.W.T. akan menerangkan mata hatinya.
Al-Latif Salah satu daripada nama Allah S.W.T. (Al-Asma' Al- Husna) yang bererti Allah S.W.T. bersifat sangat lemah lembut kepada makhlukNya.

Indeks Kamus Agama Islam

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z