Arti Kata "Dajal" menurut Kamus Agama Islam

Pranala (link): https://www.maknaa.com/agama-islam/dajal

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Dajal menurut Kamus Agama Islam.

No Kata Arti
1 Dajal Ertinya penipuan. Dajjal kecil bermaksud pengacau yang memecah-belahkan umat Islam. Dajjal besar ialah pembohong yang sangat pandai memperdayakan dan menyesatkan orang ramai. Ramai orang yang kurang imannya terpedaya dengannya. Dajjal besar muncul sebagai tanda dunia hampir Kiamat. Kita diajar memohon perlindungan kepada Allah S.W.T. daripada fitnah Dajjal.

Lebih lanjut mengenai Dajal

Dajal terdiri dari 1 kata. Kata tersebut mempunyai 15 kata terkait yakni sebagai berikut:

Islam Agama Allah S.W.T. yang dibawa oleh Nabi s.a.w. untuk manusia sejagat. Semua manusia diperintah untuk mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan segala yang dilarang. Dasar agama Allah S.W.T. dari Nabi Adam a.s. sehingga Nabi s.a.w. tidak berubah iaitu bertuhankan Allah yang Maha Esa. Cuma yang berubah...
Ahzab Ertinya puak-puak yang terdiri daripada bangsa Arab dan Yahudi yang bergabung dalam Perang Ahzab. Perang Ahzab ialah peperangan di antara Rasulullah s.a.w. bersama-sama orang Islam dengan puak-puak tersebut yang menyarang Madinah pada tahun ke-5 Hijrah. Mereka gagal mengalahkan orang Islam. Peperang...
Alim Ertinya seseorang yang pakar atau mahir dalam sesuatu bidang pengetahuan. Biasanya perkataan alim ditujukan kepada seseorang yang mahir dalam ilmu agama Islam seperti makna dan lain-lainnya. Apabila banyak dipanggil ulama.
Azan Ertinya bang yang bertujuan mengingatkan orang ramai bahawa telah masuk waktu solat. Biasanya di masjid dan surau azan dilaungkan oleh bilal. Namun jika di rumah ia juga disunatkan melakukan azan.
Azzawajalla Ertinya yang Maha Mulia dan Maha Agung. Hanya Allah S.W.T. saja yang layak bersifat demikian.
Bailtullah Ertinya rumah Allah S.W.T. iaitu sebuah binaan yang terletak ditengah-tengah Masjidil Haram atau lebih dikenali dengan nama Kaabah.
Dajal Ertinya penipuan. Dajjal kecil bermaksud pengacau yang memecah-belahkan umat Islam. Dajjal besar ialah pembohong yang sangat pandai memperdayakan dan menyesatkan orang ramai. Ramai orang yang kurang imannya terpedaya dengannya. Dajjal besar muncul sebagai tanda dunia hampir Kiamat. Kita diajar memoh...
Gharib Ertinya ganjil atau pelik. Hadis gharib bererti hadis yang ditamabh matannya (teksnya) oleh salah seorang perawinya.
Hakikat Ertinya makna yang sebenar atau makna yang asal bagi sesuatu benda. Lawan perkataan hakikat ialah majaz iaitu bukan makna yang sebenar, cuma pinjaman sahaja.
Ikhtilaf Ertinya berbeza-beza pendapat di antara ulama feqah dalam menentukan sesuatu hukum bagi masalah yang tertentu.
Jahil Ertinya orang yang tidak berilmu iaitu bodoh; lawannya jahil. Jahil mukarab bererti orang yang sangat jahil dan tidak tahu langsung tentang agama.
Jamrah Ertinya anak batu. Melontar jumrah adalah satu pekerjaan wajib oleh peserta haji.
Jariah Ertinya hamba perempuan.
Kabair Ertinya dosa-dosa besar. Seperti menyekutukan Allah S.W.T., membunuh, mengamalkan sihir, berzina dan lain-lain lagi. Dosa besar hilang dengan cara bertaubat saja.
Wasifah/Kasifah Ertinya ketat menampakkan bentuk badan dan tipis, seningga namkpak bahagian di bawah bajunya.

Indeks Kamus Agama Islam

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z