Arti Kata "Dam" menurut Kamus Agama Islam

Pranala (link): https://www.maknaa.com/agama-islam/dam

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Dam menurut Kamus Agama Islam.

No Kata Arti
1 Dam Bererti darah. Islam melarang memakan darah binatang.2- Denda yang dikenakan ke atas peserta haji yang melakukan larangan atau tidak melakukan wajib haji. Dam ada empat jenis iaitu dam tertib taqdir, dam tertib ta'dil, dam takhir ta'dil dan dam takhir taqdir.

Lebih lanjut mengenai Dam

Dam terdiri dari 1 kata. Kata tersebut mempunyai 20 kata terkait yakni sebagai berikut:

Haji Mengunjungi kaâbah (Baitullah/Baitul Haram) dengan tujuan melakukan beberapa amal ibadah, baik dalam bentuk thawaf, saâi, wukuf di Arafah dan amalan manasik haji dalam masa tertentu (bulan haji).
Islam Agama Allah S.W.T. yang dibawa oleh Nabi s.a.w. untuk manusia sejagat. Semua manusia diperintah untuk mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan segala yang dilarang. Dasar agama Allah S.W.T. dari Nabi Adam a.s. sehingga Nabi s.a.w. tidak berubah iaitu bertuhankan Allah yang Maha Esa. Cuma yang berubah...
Haji Ifrad Berhaji lebih dulu baru mengerjakan umrah. Cara ini tidak diwajibkan membayar denda (dam).
Haji Qiran Mengerjakan haji dan umrah dalam satu niat. Diwajibkan membayar denda (dam).
Haji Tamattu’ Mendahulukan umrah daripada haji dalam musim haji diantara tanggal 1 Syawal hingga 9 Dzulhijjah. Cara ini diwajibkan membayar denda (dam).
Hajib Orang yang kedudukannya menghalangi orang lain beroleh harta warisan, atau mengurangi perolehan warisan orang lain. Misalnya Bapak menghalangi perolehan waris kakek, anak menghalangi perolehan waris
Babus Salam Bererti pintu selamat. Nama salah satu pintu di Masjidil Haram di Mekah. Orang Quraisy telah menjadikan pintu itu untuk memilih seorang hakim bagi menyelesaikan perbalahan meletak semula batu Hajar Aswad. Didapati Nabi s.a.w. yang mula-mula masuk menerusi pintu Babus Salam beliau dilantik menjadi ha...
Bakhil Bererti kedekut, tidak mahu membantu orang lain. Bakhil satu tabiat yang keji dan orang yang kedekut akan menerima seksa yang pedih di akhirat kelak.
Bidaah Hasanah Melakukan perkara-perkara yang baik bagi kehidupan di dunia yang tidak pernah dilakukan pada zaman Rasulullah s.a.w. usaha ini tidak dilarang oleh agama malah telah dilakukan oleh umat Islam yang telah mencapai kemajuan pada zaman dahulu.
Busyra Bererti berita gembira. Orang yang menyampaikan berita dikatakan Bashir. Nabi s.a.w. dinamakan Bashir kerana beliau telah menyampaikan berita balasan nikmat-nikmat syurga bagi terhadap orang yang beramal soleh di akhirat kelak.
Dabbatul Ardh Binatang yang merayap keluar dari perut bumi dan akan merosakkan muka bumi ini. Peristiwa tersebut adalah salah satu daripada sepuluh benda yang akan menjelang hari Kiamat, seperti yang tersebut dalam hadis Nabi s.a.w.
Daif Bererti lemah. Hadis daif bermaksud hadis yang syarat-syarat rawinya tidak kuat. Seperti rawinya belum baligh atau tidak bersambung (boleh diragukan), tidak seperti hadis sahih dan hadis hasan. Hadis daif walaupun tidak boleh menjadi sumber hukum halal dan haram, tetapi boleh digunakan untuk menyata...
Dam Ihsar Denda kerana tidak dapt meneruskan ibadat haji kerana ditahan oleh pihak yang berkuasa atau dan sebagainya. Orang yang berkenaan hendaklah menyembelih seekor kambing dan bercukur atau bergunting rambut dengan niat tahalul.
Dam Takhir Takdil Denda yang wajib dilakukan oleh jemaah haji yang melakukan kesalahan yang tertentu. Dendanya sama ada menyembelih binatang yang seumpama buruannya atau bersedekah makanan dengan nilai binatang itu atau berpuasa mengikut bilangan cupak makanan yang dibeli dengannya.
Dam Tertib Takdil Denda yang wajib dilakukan oleh jemaah haji yang melakukan kesalahan tertentu. Dendanya ialah menyembelih seekor unta, jika tidak mampu hendaklah seekor lembu. Jika tidak mampu juga hendaklah tujuh ekor kambing. Jika tidak berkuasa juga hendaklah bersedekah sebanyak harga unta dan kalau tidak berkua...
Dam Tertib Takdir Denda yang wajib dilakukan oleh jemaah haji yang melakuaknkesalahan tertentu. Dendanya ialah menyembelih seekor kambing untuk fakir miskin. Jika tidak mampu hendaklah berpuasa selama sepuluh hari iaitu tiga hari dalam masa haji dan tujuh hari setelah pulang ke tanah air.
Dam Bererti darah. Islam melarang memakan darah binatang.2- Denda yang dikenakan ke atas peserta haji yang melakukan larangan atau tidak melakukan wajib haji. Dam ada empat jenis iaitu dam tertib taqdir, dam tertib ta'dil, dam takhir ta'dil dan dam takhir taqdir.
Haid Darah bulanan yang keluar dari rahim perempuan yang sudah baligh, ia juga disebut sebagai datang kotor. Masa haid paling lama ialah 15 hari 15 malam dan paling cepat ialah 24 jam. Masa biasanya 6 atau 7 hari.
Ikhlas melakukan sesuatu ibadat atau pekerjaan semata-mata kerana Allah S.W.T. tanpa didorong oleh sebab-sebab yang lain. Allah S.W.T. hanya akan menerima ibadat hambaNya yang ikhlas sahaja.
Istihadah Darah yangkeluar dari rahim perempuan seperti darah haid tetapi ia bukan darah haid atau nifas. Ia adalah darah penyakit dan wajib ia mengerjakan solat serta wajib pula berpuasa seperti biasa.

Kata yang mirip

No Kata Arti
1 Dam Ihsar Denda kerana tidak dapt meneruskan ibadat haji kerana ditahan oleh pihak yang berkuasa atau dan sebagainya. Orang yang berkenaan hendaklah menyembelih seekor kambing dan bercukur atau bergunting rambut dengan niat tahalul.
2 Dam Takdir Takdir Dam yang wajib dibayar oleh jemaah haji yang melakukan kesalahan yang tertentu. Damnya boleh dipilih sama ada menyembelih seekor kambing atau bersedekah 12 cupak makanan kepada enam orang fakir miskin atau berpuasa selama tiga hari.
3 Dam Takhir Takdil Denda yang wajib dilakukan oleh jemaah haji yang melakukan kesalahan yang tertentu. Dendanya sama ada menyembelih binatang yang seumpama buruannya atau bersedekah makanan dengan nilai binatang itu atau berpuasa mengikut bilangan cupak makanan yang dibeli dengannya.
4 Dam Tertib Takdil Denda yang wajib dilakukan oleh jemaah haji yang melakukan kesalahan tertentu. Dendanya ialah menyembelih seekor unta, jika tidak mampu hendaklah seekor lembu. Jika tidak mampu juga hendaklah tujuh ekor kambing. Jika tidak berkuasa juga hendaklah bersedekah sebanyak harga unta dan kalau tidak berkua...
5 Dam Tertib Takdir Denda yang wajib dilakukan oleh jemaah haji yang melakuaknkesalahan tertentu. Dendanya ialah menyembelih seekor kambing untuk fakir miskin. Jika tidak mampu hendaklah berpuasa selama sepuluh hari iaitu tiga hari dalam masa haji dan tujuh hari setelah pulang ke tanah air.
6 Doa Mat'Hur Doa-doa yang pernah dibaca atau diamalkan oleh Nabi s.a.w. semasa hayatnya. Mengamalkan doa ma'thur lebih baik daripada doa yang lain.
7 Tamyiz Boleh membezakan yang antara yang baik dan buruk.
8 Adam (Nabi) Seorang nabi dan rasul pilihan yang dijadikan oleh Allah S.W.T. daripada unsur tanah. Daripada Adam Dan Hawalah asal keturunan manusia yang ada sekarang. Setelah Allah S.W.T. menjadikan Nabi Adam, Allah S.W.T. telah menyuruh semua malaikat dan iblis menghormatinya. Namun iblis enggan menurut perinta...
9 Bintu Makhad Istilah yang digunakan untuk anak unta betina yang berumur dua tahun lebih. Ia dijadiak zakat bagi jumlah unta 36 hingga 44 ekor.
10 Fatimah Al-Zahra Puteri bongsu Rasulullah s.a.w. yang telah berkahwin dengan Sayidina Ali bin Abi Talib. Dikurniakan dua putera lelaki iaitu Hassan dan Hussain. Daripada mereka berdua berkembang keturunan Rasulullah s.a.w. Al-Zahra ialah gelaran yang diberikan kepada beliau yang bermaksud suci dan bersih.
11 Fatimiah Sebuah kerajaan Islam lanjutan daripada pemerintahan Saidina Ali di Tunisia yang bermula pada tahun 297 Hijrah selama 250 tahun dengan sebanyak 14 orang khalifah. Pengasas dinasti ini ialah Mahdi Ubaidullah.
12 Haji Tamattu’ Mendahulukan umrah daripada haji dalam musim haji diantara tanggal 1 Syawal hingga 9 Dzulhijjah. Cara ini diwajibkan membayar denda (dam).
13 Hamzah Bin Abd. Mutalib Bapa saudara nabi s.a.w. yang banyak membantu dalam menegakkan agama Islam pada peringkat permulaan. Beliau sangat tangkas dalam peperangan sehingga digelar Singa Allah dan terlorban dalam perang Uhud kerana dibunuh oleh Wahsyi. Beliau gugur sebagai Saiyidul-Syuhada'.
14 Husnul Khatimah Berkesudahan denga yang baik. Orang Islam disuruh memohon husnul khatimah seperti meminta mati dengan keadaan beriman dan beramal soleh.
15 Hutamah Sebuah neraka di akhirat kelak yang mana apinya berkobar-kobar sehingga memakan hati penghuninya, sedangkan mereka terikat pada tiang dan pintu neraka ditutup.
16 Ibnu Taimiyah Namanya Taqiyuddin bin Abdul Salam. Beliau dilahirkan pada tahun 661 Hijrah dan meninggal dunia pada tahun 728 Hijrah. Beliau merupakan ulama yang masyhur yang bergelar Syeikhul-Islam. Beliau sungguh gigih memberikan pendapat dan berani menegur masyarakat akan perkara-perkara yang pada pendapatnya t...
17 Idgham Mutamasilain Satu cara membaca ayat al-Quran dengan mengidghamkan huruf mim yang mati kepada mim yang hidup.
18 Solat Musafir solat sunah 2 rakaâat ketika akan bepergian atau pulang dari bepergian.
19 Taqdim Mendahulukan.

Indeks Kamus Agama Islam

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z