Arti Kata "Dam Takdir Takdir" menurut Kamus Agama Islam

Pranala (link): https://www.maknaa.com/agama-islam/dam-takdir-takdir

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Dam Takdir Takdir menurut Kamus Agama Islam.

No Kata Arti
1 Dam Takdir Takdir Dam yang wajib dibayar oleh jemaah haji yang melakukan kesalahan yang tertentu. Damnya boleh dipilih sama ada menyembelih seekor kambing atau bersedekah 12 cupak makanan kepada enam orang fakir miskin atau berpuasa selama tiga hari.

Lebih lanjut mengenai Dam Takdir Takdir

Dam Takdir Takdir terdiri dari 3 kata. Kata tersebut mempunyai 14 kata terkait yakni sebagai berikut:

Haji Mengunjungi kaâbah (Baitullah/Baitul Haram) dengan tujuan melakukan beberapa amal ibadah, baik dalam bentuk thawaf, saâi, wukuf di Arafah dan amalan manasik haji dalam masa tertentu (bulan haji).
Jemaah Sekumpulan manusia. solat berjemaah ialah melakukan solat mengikut imam. Pahala orang yang melakukan solat jemaah sebanyak 27 kali dibandingkan dengan solat sendiri. Ada solat yang disunatkan berjemaah dan yang ada tidak perlu.
Haji Ifrad Berhaji lebih dulu baru mengerjakan umrah. Cara ini tidak diwajibkan membayar denda (dam).
Haji Qiran Mengerjakan haji dan umrah dalam satu niat. Diwajibkan membayar denda (dam).
Haji Tamattu’ Mendahulukan umrah daripada haji dalam musim haji diantara tanggal 1 Syawal hingga 9 Dzulhijjah. Cara ini diwajibkan membayar denda (dam).
Hajib Orang yang kedudukannya menghalangi orang lain beroleh harta warisan, atau mengurangi perolehan warisan orang lain. Misalnya Bapak menghalangi perolehan waris kakek, anak menghalangi perolehan waris
Fardhu/Rukun/Wajib  Sesuatu yang jika dikerjakan berpahala dan jika ditinggalkan berdosa; misalnya solat 5 waktu, puasa Ramadhan, dll.
Pakaian Wajib Pakaian yang menutupi âaurat, melindungi dari panas dan dingin dan menjauhkan bahaya.
Akikah Menyembelih binatang pada hari yang ke tujuh selepas kelahiran bayi sebagai melahirkan kesyukuran kepada Allah S.W.T. Hukum membuat akikah adalah sunat muakad. Masanya semenjak ia lahir sehingga sehingga dia belum baligh. Tetapi masa yang paling afdal ialah semasa hari ke tujuh ia dilahirkan.
Bidaah Hasanah Melakukan perkara-perkara yang baik bagi kehidupan di dunia yang tidak pernah dilakukan pada zaman Rasulullah s.a.w. usaha ini tidak dilarang oleh agama malah telah dilakukan oleh umat Islam yang telah mencapai kemajuan pada zaman dahulu.
Ikhlas melakukan sesuatu ibadat atau pekerjaan semata-mata kerana Allah S.W.T. tanpa didorong oleh sebab-sebab yang lain. Allah S.W.T. hanya akan menerima ibadat hambaNya yang ikhlas sahaja.
Jarimah Kesalahan besar yang mengancam orang yang melakukannya dengan hukuman oleh syarak supaya orang lain tidak berani melakukannya. Kesalahan tersebut seperti membunuh, merompak dan sebagainya.
Ma’Rifat Tertentu.
Tamyiz Boleh membezakan yang antara yang baik dan buruk.

Indeks Kamus Agama Islam

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z