Arti Kata "Darus Salam" menurut Kamus Agama Islam

Pranala (link): https://www.maknaa.com/agama-islam/darus-salam

Halaman ini menjelaskan Arti Kata Darus Salam menurut Kamus Agama Islam.

No Kata Arti
1 Darus Salam Nama salah sebuah syurga.

Lebih lanjut mengenai Darus Salam

Darus Salam terdiri dari 2 kata. Kata tersebut mempunyai 20 kata terkait yakni sebagai berikut:

Ababil Nama burung yang menyerang tentera Abrahah yang bergajah dengan seketul batu ketika mereka datang ke Mekah untuk meruntuhkan Kaabah. Tentera Abrahah telah musnah sama sekali kerana serangan burung-burung itu. Peristiwa ini berlaku dua tahun sebelum keputeraan Rasulullah s.a.w. dan tahun itu juga din...
Abdul Bar Namanya ialah Yusuf. Beliau adalah seorang perawi dan pengkaji ilmu hadis yang masyhur.
Abu Hurairah Salah seorang sahabat Rasulullah s.a.w. dan telah memeluk Islam pada tahun ke-7 Hijrah. Nama sebenarnya ialah Abdul Rahman bin Sakhar, beliau banyak menghabiskan masanya dengan mendampingi Rasulullah s.a.w. Seorang yang kuat ingatan dalam menghafaz hadis dan banyak meriwayatkan hadis daripada Rasulu...
Abu Jahal Namanya Amru bin Hisyam. Beliau merupakan kafir Quraisy yang sangat keras menentang agama islam dan perancang utama dalam percubaan membunuh Nabi s.a.w. Beliau menentang agama Islam bukan kerana tidak tahu kebenaran Islam tetapi semata- mata kerana degil dan hasad kepada Rasulullah s.a.w. Beliau tel...
Abu Lahab Salah seorang bapa saudara Nabi s.a.w . Dan namanya yang sebenar ialah Abdul Uzza. Beliau sangat memusuhi Rasulullah s.a.w. dan menentang dakwah Islam sehingga diturunkah surah Al-Lahab (lidah api). Surah ini mencela Abu Lahab bersama isterinya dan kedua-duanya akan dikenakan api neraka yang dahsyat...
Ad-Dailami Namanya Shahradar bin Syirawih, dilahirkan di Dailam. Beliau seorang ulama hadis. Di antara kitab hadisnya ialah kitab Al-Firdaus. Beliau meninggal dunia pada tahun 557 Hijrah.
Aisyah Salah seorang isteri Nabi s.a.w. dan anak kepada Saidina Abu bakar. Berkahwin dengan Rasulullah s.a.w. pada usia dua belas tahun. Beliau seorang yang bijak, kuat beribadat, menjadi rujukan para sahabat dan banyak meriwayatkan hadis Rasulullah s.a.w. Beliau digelar Ummul Mukminin.
Al-Asma' Al- Husna Nama Allah S.W.T. yang terdapat di dalam al-Quran dan Hadis. Nama-nam tersebut sebanyak 99 nama.
Al-Baqillani Namanya Abu Bakar Muhammad bin Taibyang dilahirkan di Basrah. Beliau seorang ulamak tauhid yang terkenal daripada golongan Ahli Sunnah Wal Jamaah.
Al-Farabi Namanya Muhammad bin Muhammad, dilahirkan di Turkistan pada tahun 780 Masehi dan meninggal dunia pada tahun 950 Masehi. Beliau seorang yang mahir dalam bidang muzik, matematik dan bahasa asing. Namun yang menonjol sekali ialah dalam bidang ilmu falsafah sehingga ia dikenali dengan panggilan al-Mu'al...
Al-Ghaffar Salah satu daripada nama Allah S.W.T. (al-asma' al-husna). Yang bererti Maha Pengampun. Sesiapa yang membacanya seratus kali selepas solat Jumaat akan zahir baginya tanda keampunan dosa.
Al-Ghaffur Salah satu nama Allah S.W.T. (al-asma' al-husna) yang bererti Maha Mengampuni. Sesiapa yang membacanya ke atas orang yang sedang sakit seperti demem, Insya Allah dia akan sembuh.
Al-Ghazali Namanya Muhammad bin Muhammad Ghazali atau lebih dikenali dengan panggilan Abu Hamid. Beliau dilahirkan di Khurasan pada tahun 450 Hijrah. Dan meninggal dunia pada tahun 505 Hijrah. Beliau sangat gigih menuntut ilmu sehingga sehingga menjadi seorang ulama yang terbesar dan mahir dalam semua bidang i...
Al-Hadi Salah satu daripada nama Allah (Al-asma' al-husna) yang bermaksud Yang Memberi Petujuk kepada mana-mana hambaNya yang dikehendaki.
Al-Hafiz Salah satu daripada nama Allah S.W.T. (al-asma' al-husna) yang bermaksud Yang Melindungi makhlukNya daripada bahaya dan kemusnahan.
Al-Halim Salah satu nama daripada al-asma al-husna yang bermaksud Yang Maha Penyantun dan Maha Penyabar kepada makhluk-makhlukNya yang meminta ampun.
Al-Jabbar Salah satu dari nama Allah S.W.T. (al-asma al-husna) yang bererti Allah Maha Berkuasa melakukan apa-apa saja yang dikehendaki ke atas makhlukNya. Sekiranya kita berzikir Ya Jabar sebanyak 206 kali pagi dan petang, tiada terdaya orang lain menzalimi ke atas kita dengan izin Allah S.W.T.
Al-Jalil Salah satu nama Allah S.W.T. (al-asma al-husna) yang bererti Allah Maha Berkuasa melakukanapa-apa yang dikehendaki kepada makhlukNya.
Al-Jamik' Salah satu nama Al-Asma Al-Husna, yang bererti Allah yang Maha Berkuasa mengumpulkan segala-galanya. Sesiapa yang berzukir dengan Ya Jamik sebanyak 300 kali setiap hari, ia akan mendapat apa-apa yang dimaksudkan dengan izin Allah S.W.T.
Al-Juwaini Namanya Abdul Malek bin Abdullah Al-Juwaini, seorang yang alim dalam ilmu kalam dan feqah serta penyokong kuat mazhab Syafie. Beliau bergelar imam Al-Harmim bagi Mekah dan Madinah.

Indeks Kamus Agama Islam

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z